Viering bij heiligverklaring bisschop Oscar Romero

Schilderij van aartsbisschop Oscar romero door J. PuigreixachOp zondag 14 oktober zal paus Franciscus aartsbisschop Oscar Romero heilig verklaren. Ter gelegenheid hiervan is er op zaterdag 13 oktober om 14.00 uur in de Dominicuskerk een eucharistieviering. Voorganger is Mauricio Meneses, afkomstig uit Colombia en priester van ons bisdom. De voertaal is Nederlands en Spaans. Er zingt een Spaanstalig koor van migranten uit Rotterdam. Na de viering is er een korte pauze. Daarna houdt missioloog Jorge Castillo Guerra, afkomstig uit Colombia en werkzaam in Nijmegen, een lezing (in het Nederlands) over de persoon en het pastorale beleid van mgr. Romero. Na afloop is er een informele ontmoeting. Iedereen is welkom.

In de jaren zeventig kwam de arme Indiaanse boerenbevolking in dit Midden-Amerikaanse land steeds meer op voor zijn rechten. Sommige priesters die hen ondersteunden werden doodgeschoten. Romero ontwikkelde zich steeds meer tot een bisschop die het voor de armen opnam en hun uitbuiting en onderdrukking veroordeelde. Begin 1980 ontving hij daarvoor een eredoctoraat in Leuven. Kort daarna werd hij doodgeschoten door een rechts doodseskader. Deze dramatische gebeurtenis markeerde het begin van de Salvadoraanse burgeroorlog, waarbij tot 1992 zo’n 75.000 mensen om het leven kwamen. Romero werd in 2015 zalig verklaard.

Romero’s persoon, zijn opstelling en zijn gewelddadige dood maakten ook in ons land indruk. Zo is er in Hoorn een middelbare Romeroschool, in Almere staat een borstbeeld van Romero en in de Utrechtse wijk Voordorp is een Romerostraat. Initiatiefnemer van de Romero-herdenking op 13 oktober is Hans Oldenhof uit Nieuwegein. Het portret van Romero is gemaakt door J. Puig Reixach.

This entry was posted in Bezieling, Nieuws, Wereld. Bookmark the permalink.